Николай Ненчев

Ненчев отговори на Герджиков за обществените поръчки

Нищо няма да излезе от разследването на обществените поръчки на Министерство на отбраната. Това заяви лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев, след като служебният премиер обяви, че по 45 поръчки на МО са установени нарушения, а 9 вече отиват във военната прокуратура заради измами.

„Нашето убеждение е, че по този начин, концентрирайки вниманието на обществото върху обществените поръчки, които тепърва ще бъдат разследвани и аз съм убеден за себе си, че нищо няма да излезе, се прикрива нещо. Прикрива се нещо съществено от срещата на НАТО в Брюксел. Там се взима решение за предно разполагане в Черноморския регион – нещо, което като че ли, се загуби в обществения дебат. Нещо срещу, което беше БСП и отчасти президента Радев”, убеден е Ненчев.

Той попита прикрива ли нещо около казаното от министъра на отбраната на Великобритания, а именно, че Русия оказва пряко влияние върху изборите в редица европейски страни, включително България.

„Иска ми се да разбера каква е била позицията на българския вицепремиер и министър на отбраната, защото за мен остана неразбираема. Той подкрепил ли е решението за разполагане на постоянна бойна група в акваторията на Черно море. Коментиран ли е много важен и съществен въпрос, който беше въпрос табу в програмата и изявленията на БСП дали ще бъде изграден координационен център, който да координира тези сили в България и каква е била реакцията на нашия министър на отбраната“.

Според Ненчев, служебният премиер, с действията си, се е поставил в услуга на българските социалисти.

„Исках да разбера повече за срещата между Радев и руския посланик, повече относно реакцията на Радев и БСП след изявлението на Путин и Лавров, че са силно обезпокоени от предното присъствие, от активността на НАТО и решенията, които са се взели. Българското правителство и вицепремиер и министър на отбраната отишъл ли е там с ясен мандат и каква позиция е отстоял”, попита Ненчев.

Според бившия здравен министър Петър Москов случващо се е „пускане на димна завеса”. „Това е стар и изпипан комунистически трик”, допълни Ненчев.
- реклама -