образованието

Реформаторите ще подкрепят кандидата на ГЕРБ на балотажа ако останат втори

Ако не са първи на изборите, Реформаторския блок, които днес издигнаха кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков – ген. Съби Събев ще подкрепят на втори тур претендента на ГЕРБ. Това потвърди след днешната среща с премиера Борисов и лидера на БЗНС Николай Ненчев. По-рано това направиха Найден Зеленогорски и Цветан Цветанов.

Каква е договорката?

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов бе поканил на среща в Министерския съвет всички лидери от Реформаторския блок. Според кулоарни слухове той имал намерение да им предложи да издигнат общ кандидат.

След разговора се разбра, че властовите партньори са обсъждали въпроса за подкрепа на балотажа.

„Има практика в ЕНП партиите, тези, които са нейни членки, винаги трябва да се подкрепят за един втори тур, на балотаж, ако единият от кандидатите се е класирал, а другият е на по-задна позиция“, призна след срещата зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Ненчев: Ако сме втори или трети, ще подкрепим кандидата на ГЕРБ на втория тур

5043857„С цялата сигурност може да заявим, че ако сме втори или трети ще подкрепим кандидата на ГЕРБ на втория тур. Това е сигурно“, заяви малко по-късно военния Николай Ненчев. Oще от самото начало на преговорите в РБ, той настояваше за общо явяване на изборите с ГЕРБ.

Ненчев определи като големи шансовете на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев да стигнат до втори тур на изборите. „Имаме достойни кандидати, които отговарят на нашите изисквания”, добави лидера на БЗНС.

- реклама -