Радев, шествие, Левски, реакции
сн. БГНЕС

#НеНаЛевскиЗаПартийнаУпотреба или как шествието на президента възмути фейсбук

Шествието под надслов „Пътят на безсмъртието“, в което участие взе президентът Радев, възмути социалните мрежи.

Събитието беше организирано от Общобългарския комитет „Васил Левски“ и в него се включиха в авангарда и вицепрезидентът Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Скандалното обаче се оказа, че граждани скандираха името на Радев пред президентството. И освиркаха кмета на София Йорданка Фандъкова преди речта й за Апостола.

Това се възприе като опорочаване на деня, в който се отбелязва паметта на Васил Левски.

Критични постове се появиха и във фейсбук с хаштаг #НеНаЛевскиЗаПартийнаУпотреба.

Първа своето възмущение изказа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението. Неее, няма да допуснем политизация, кълняха се вчера организаторите на шествието от „Дондуков“ 2 до Паметника. Защо ли никой не беше изненадан, когато екнаха режисираните скандирания „Мафия“ и „Радев“?, написа председателят на парламента.

„Васил Левски не е нито на БСП, нито на Румен Радев.

Левски е част от българската национална идентичност. Той е обединяваща фигура, от която всички имаме нужда. Румен Радев опита да превърне днешната дата в дата на разделение“, коментира депутатът на ГЕРБ Тома Биков.

„Мерзостта стигна нечувани до днес висоти. Едно е сигурно – за тези хора и Левски дори не е достатъчно свят, че да се посвенят да не го употребят по най-безсрамен начин“, реагира зам.-външният министър Георг Георгиев.

„Прости ни, Апостоле!“, написа евродепутатът Асим Адемов.

Прости ни, че в деня, в който трябваше да застанем тихо, мълчаливо и смирено пред величавият ти подвиг, се намериха хора, които се опитаха да вдигнат рейтинг, стъпили върху костите ти. Прости ни, че Президентът вместо да отиде на панихидата и да се помоли за мир и покой на душата ти, предпочете да се хихика и селфира пред паметника ти.
Дори турските власти, които са те пратили на бесилката, са изпитвали повече респект и уважение към делото ти! Прости ни Апостоле! Ех „Народе!!!!“..

„Аз се гордея с моя народ, с България, която помни и почита делото на Апостола на свободата, с нашите предци, които ни показаха смисъла на думата „свобода“.
Срам ме от Вашите думи, г-н Радев, с които осквернихте подвига на най-великия българин, за да подпомогнете партийните дела на #БСП .
Българската история и героични личности са повече от опорни точки за Вашата реч, повече от личните ви амбиции, по-силни и истински от #БСП – Вашата партия- носителка“. Това написа народният представител Анна Александрова.

„Днес БСП и Румен Радев празнуваха обесването на Апостола Васил Левски.
Ех, че радост в ден за поклонение…
А, хора и ръченици защо нямаше?“, попита риторично и Десислава Атанасова.

Съюзът на демократичните сили изразява дълбокото си огорчение от вчерашната партизанска акция на БСП и Румен Радев пред паметника на Апостола на свободата.

Това се казва в декларация на СДС.

Поведението на столетницата и нейния президент оскверни делото на Левски и се подигра с българите, дошли да почетат със сведени глави националната икона. „Походът на безсмъртието“ на червените се превърна в „поход на позора“!

Селфита, усмивки, възгласи, освирквания, подписки срещу еврото – това ли е почитта към Васил Левски?!, питат от СДС.

Настояваме за публично извинение от Корнелия Нинова от трибуната на парламента към целия български народ.

Настояваме Румен Радев да излезе с изявление и да обясни как вчерашният акт обединява нацията.

Никой досега не си беше позволявал да превръща този най-тъжен ден в нашата история в политическа акция.

Бесилото е българската Голгота и оскверняването му е национално предателство!

Преди това с декларация от трибуната на Народното събрание излязоха и от ГЕРБ.

 

- реклама -