Немският канцлер идва на посещение у нас

Немският канцлер Олаф Шолц ще бъде на посещение у нас идната седмица. Той предприема двудневно пътуване до Западните Балкани, Гърция и България. В страната ни ще е в събота, 11 юни.

Планираните първи спирки на 10 юни са Косово и Сърбия. В Косово, наред с други неща, е на дневен ред посещение на германските войски на КФОР. След това федералният канцлер ще пътува до Солун по покана на гръцкия премиер Мицотакис. Там ще участва във вечеря със страните от регионалната инициатива „Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP)“.

Следващите спирки от пътуването са на следващия ден, 11 юни, Северна Македония и България. Това уточняват от Пресслужбата на германското правителство в Берлин.

Фокусът на пътуването ще бъде европейските перспективи на страните от Западните Балкани. А също приносът на Германия за подобряване на регионалното сътрудничество и преодоляване на двустранните блокади. Освен това централна тема ще бъде по-нататъшната съвместна реакция на руската война срещу Украйна.

Радев от Германия: Не трябва да допускаме легитимация на македонизма

В края на май, на посещение в Германия бе българският президент Румен Радев. Той бе на тридневна официална визита по покана на немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Срещна се и с канцлера на Германия Олаф Шолц.

При разговорите са били засегнати различни теми, сред които енергетиката и членството на Северна Македония в ЕС. И по двете нашата позиция е получила пълно разбиране, каза тогава Радев. В същото време подчерта, че не трябва да се допуска легитимация на македонизма.

Източник:  NOVA

- реклама -