бебе

Немските власти върнаха на български родители отнетото им бебе

Районният съд във Винзен, Германия приключи производството по гражданското дело по случая с взетото под закрила от германските социални служби българско бебе.

Детето и майката могат да се върнат незабавно в семейното жилище, потвърдиха от българското министерство на външните работи.

Това стана, след като съдът получи възложената от него окончателна съдебно-медицинска експертиза на Съдебна медицина на университетската клиника в Епендорф, Хамбург.

Според нея няма доказателства, които да потвърждават първоначалната теза за насилие над детето.

Пеленачето е пострадало при катастрофа на 20 декември в Унгария.

„Пострада най-много дъщеря ни – Катерина. След катастрофата дойде бърза помощ. Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време“, спомня си Мирена Славова – майка на малката Катерина.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Малката Катерина имала кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом, за който медиците твърдели, че не бил от катастрофата.

За щастливата развръзка заслуга имат включително българското посолство в Берлин, завеждащият консулската ни служба в Берлин Даниел Данов, почетният консул на България в Хамбург Герд-Винанд Имайер, както и водещи български неврохирурзи и детски травматолози, посочват от МВнР.

 

- реклама -