Немските домакинства с тройно по-солени сметки за газ

Тройно по-солени сметки за газ плащат немските домакинства. Причината са нарушенията по веригите за доставки на газ, след като Русия съкрати износа за западните страни. Те са повишили сметките на германските домакинства до рекордно високи равнища. В началото на август те са нараснали почти тройно спрямо година по-рано. Това съобщи днес онлайн платформата за цени „Веривокс“, цитирана от Ройтерс.

Ситуацията ще се влоши допълнително през есента, тъй като много регионални доставчици вече обявиха увеличение на цените, пише още БТА. Берлин планира да пренасочи средства, за да подкрепи финансови затруднените вносители. И да складира по-големи количества газ в хранилищата на фона на опасенията от недостиг през зимата.

Домакинство, потребяващо 20 000 киловатчаса годишно, е плащало средно 3568 евро (3634,36 долара) през август, което се равнява на безпрецедентните 18 цента на киловатчас и е със 184 на сто повече, отколкото 1258 евро през август 2021 година, според данните на платформата.

„В момента цените на газа на едро са дори значително над това рванище, което означава, че потребителските цени допълнително ще нараснат рязко“, коментира енергийният експерт във „Веривокс“ Торстен Щорк.

Доставките на руски газ за Германия спират за 10 дни

Проблемите на Германия с доставките за руски газ стартираха преди близо месец. Те започнаха в средата на юли.

- реклама -