Москов

Нелицензиран медицински център “лекувал” рак в София

Нелицензиран медицински център години наред е “лекувал” рак в столичния квартал “Дружба”. 

Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов до депутат от Реформаторския блок, съобщава БГНЕС. Неотдавна Изпълнителна агенция “Медицински одит” е сезирала и районната прокуратура по случая.

Агенцията е извършила три проверки в Медицинския център за интегративна медицина през 2011, 2012 и 2016 г. В противоречие с издаденото удостоверение от Столичната регионална здравна инспекция за развиване на дейност, в центъра са извършвани дейности и лечение с противотуморни медикаменти на пациенти. Това е ставало в нарушение на медицински стандарт “Медицинска онкология”, категорични са от Здравното министерство.

“В центъра няма лекари със специалност “Медицинска онкология” или с две специалности – “Вътрешни работи” и “Онкология”, каквото е изискването на медицински стандарт “Медицинска онкология”, отбелязва здравният министър.

Въпреки това в медицинския център е провеждано лечение на онкоболни пациенти, включващо интервенозно приложение на противотуморни медикаменти от лекар без необходимата специалност “Медицинска онкология”.

Друго нарушение, според здравното министерство, било свързано с провеждането на лечение на пациенти с метод, като например “инсулин потенцирана терапия”, който “не фигурира в приетите и задължителни за България “Национални медицински стандарти за системно лекарствено лечение, оценка на лечебен ефект и проследяване на злокачествени тумори при възрастни”, а също така няма необходимите клинични проучвания, които да го определят като ефективен метод и с който не може да се гарантира качество на дейността”.

Министър Петър Москов допълва, че от направените през години проверки, се установяват идентични нарушения на три медицински стандарта и на Закона за лечебните заведения. “За тези нарушения са предприети действия по реализиране на административно-наказателна отговорност чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения”, пише още здравният министър.

В средата на месец април 2016 г. медицинският център в София е заличен от регистъра на СРЗИ, а към средата на месец юни т.нар. “Медицински център за интегративна медицина” не разполага с лиценз за извършване на дейност, става ясно още от отговора на д-р Москов.

- реклама -