АЕЦ Белене

НЕК плати дълга за АЕЦ „Белене“. Оборудването вече е българска собственост

Националната електрическа компания (НЕК) е платила дълга си в размер на 601,6 млн. евро за АЕЦ „Белене“. Това заяви българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

„Вчера вечерта НЕК направи превод на сумата (601,6 млн. евро) по сметките на руската компания „Атомекспортстрой“ в съответствие с решението на Международния арбитражен съд по проекта АЕЦ „Белене“. Сумата ще постъпи по сметката на „Атомекспортстрой“ днес“, каза министър Петкова.

Тя подчерта също, че средствата от централния бюджет за дълга по „Белене“ са отделени на основание на закона за предоставяне на финансова помощ на НЕК, приет от българския парламент.

Предсрочно издължаване

В края на октомври България и Русия постигнаха споразумение за изплащането на пълната сума по дълга на „Атомстройекспорт“ до 15 декември тази година.

При пълното погасяване на задължението руската компания се съгласи да се откаже от процент по дълга, което би трябвало да е в размер на 23,8 млн. евро. След разплащането оборудването става българска собственост и ще се съхранява на площадката в Белене.

belene-reaktor2„Росатом“ потвърди получаването на парите от НЕК за АЕЦ „Белене“

Руската компания „Росатом“ потвърди, че е получила парите в размер на 601,6 млн. евро от българската НЕК за дълга по АЕЦ „Белене“.

„На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България погаси изцяло задълженията си пред руската „Атомстройекспорт“ в рамките на изпълнение на решение на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха от „Росатом“.

„Руската страна е удовлетворена от изпълнението на ангажиментите на НЕК ЕАД по изплащането на дълга“, се казва още в съобщението на корпорацията.

През юни тази година Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева отсъди в полза на „Атомстройекспорт“ в спора му с НЕК за проекта АЕЦ „Белене“. Съдът разпореди руската компания да бъде компенсирана заради прекратяване на реализирането на проекта.

- реклама -