Нейнски: Трябва да бъде обяснено на обществото защо България подкрепя Украйна с оръжие

Има нужда от откровен разговор на хората, които взимат решения, с българските граждани по отоншение изпращането на оръжия в Украйна.

Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски в „Денят започва с Георги Любенов“.

По време на бомбардировките над Белград подкрепата, която България е оказала на НАТО, първоначално не е разбрана от хората,

които са се страхували да не бъдем въвлечени във война, обясни Нейнски.

Тогава стратегията е била да се организират срещи в цялата страна и да се говори с хората включително за най-неудобните въпроси.

„Трябва да бъдат обяснени тези решения и трябва да бъде ясно защо България подкрепя Украйна с оръжие“.

Според нея Украйна е само „една от спирките на Путин“ и припомни писмата на руския президент до САЩ и НАТО в навечерието на войната, с които ги призовава Алиансът да се изтегли от Източна Европа.

Според Нейнски има опасност и за сигурността на Черно море.

„Русия иска да превърне Черно море в руско езеро. Неслучайно моите опасения са по отоншение на сигурността в Черно море и това, което ще се случва там, включително като резултат от прекратяването на зърнената сделка“

По думите ѝ провокациите от страна на руски депутати по адрес на България и други страни не са от вчера. Русия се държи предизвикателно, а тактиката ѝ за сплашване цели създаване на напрежение и несигурност у хората, коментира Надежда Нейнски.

Според нея решението за прекратяването на концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“ е закъсняло, но изключително необходимо.

- реклама -