Неймар, ПСЖ
Снимка: twitter.com/PSG_English

Неймар е заплашен от пет години затвор

Неймар ще се изправи пред испански съд в началото на следващата седмица по дело за корупция и измама. Максималната присъда може да бъде до пет години затвор. Делото е предизвикано от разследването на трансфера от Сантос в Барселона през 2013 г.

В сделката участие са взели Неймар, неговите родители, двата клуба, президентите на Барса Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както и тогавашният им колега от Сантос Одилио Родригес.

Делото беше образувано след жалба от бразилската инвестиционна компания DIC, която притежаваше 40 процента от правата на футболиста и трябваше да вземе огромен дял от трансфера. От фирмата твърдят, че не са получили парите, тъй като обявената официално сума е била криминално занижена.

Бразилската звезда отхвърля обвиненията. Той обаче загуби обжалване пред испанския Въховен съд, което даде и ход на делото в Барселона.

Испанската прокуратура иска две години затвор за Неймар и глоба от $ 10 млн. За Росел се иска петгодишна присъда и глоба от $ 8.4 млн. за Барселона. DIC пък съди клубовете и семейството на Неймар за 149 милиона евро.

DIC купи 40% от правата на Неймар за два милиона евро, когато футболистът бе на 17 години. При трансфера в Барса от испанския клуб обявиха, че той възлиза на 57.1 милиона евро. 40 милиона от тях бяха прибрани от семейството на нападателя. Така компанията получи 40 процента от оставащите 17.1 милиона, които бяха платени на Сантос.

- реклама -