Хитрино

Недоволство в Хитрино, хората опитаха да блокират пътя Шумен – Силистра (ВИДЕО)

Недоволство в Хитрино дни след трагедията, отнела живота на 7 души.
Жителите на селото опитаха да блокират днес главния път Шумен – Силистра, но полицията ги спря. Хората искаха да разберат кога ще могат да се върнат по домовете си и какво е замърсяването на селото, водата и почвата в района.
Очаква се повече яснота да има в началото на другата седмица. Кметът на Хитрино пое ангажимент евакуираните хора да получат пълни обезщетения за зимнината, която са изгубили.
Главен комисар Николай Николов обеща в понеделник от 11:00 ч. в читалището на село Тимарево да има нова среща, на която ще бъде дадена пълна и актуална информация за случващото се в Хитрино, както и за операцията по обезопасяването на цистерните.
Междувременно от МВР съобщиха, че днес е изведена трета цистерна от дерайлиралата композиция. Операцията продължава.

Няма опасност за здравето на хората в Хитрино и в околните села

Това сочат замерванията за чистотата на въздуха до този момент. След приключване на операцията ще се извърши и замерване за чистотата на почвата. Взети са проби и от близките села, които показват, че водата изцяло отговаря на изискванията за ползване.

В Хитрино водоизточниците не се ползват, там тепърва предстои много работа след като представители на РИОСВ и ВИК бъдат допуснати.

В началото, при замерванията на 400 метра от мястото на трагедията, са били отчетени  завишени норми на въглероден оксид, въглероден диоксид и фини прахови частици, които след потушаване на пожара са влезли в норма, обясниха експертите от РИСОВ, РЗИ и ВиК. Оттогава няма завишение на нито един компонент на атмосферния въздух. Няма никакви основания хората да се притесняват.

 

- реклама -