Неизправен датчик е причинил аварията с руската ракета „Союз“

Причината за аварията на ракетата „Союз-ФГ“ на 11 октомври е неправилната работа на датчика, сигнализиращ за отделянето на първата и втората степен на носителя. Това съобщи изпълнителният директор на „Роскосмос“ за пилотираните програми Сергей Крикальов.

„Преди няколко дни аварийната комисия приключи работата си. Инцидентът е станал заради необичайно отделяне на първата и втората степен на ракетата. Един от панелите по време на отделянето не е застанал на правилното разстояние и е ударил резервоара за гориво на втората степен. Това е довело до пробив в резервоара и разрушаването на първата степен. Комисията е установила, че причина за това е необичайната работа на сензора, който сигнализира за несъответствие между първата и втората степен“, обясни Крикальов.

По думите му в момента се провежда цикъл от мероприятия, за да се осигури по-нататъшната сигурност на полетите.

Ракетата носител Союз-ФГ с пилотирания кораб Союз MS-10 претърпя авария на 11 октомври, скоро след изстрелването й от Байконур.

На борда на кораба, който трябваше да се отправи към МКС, бяха космонавтът на „Роскосмос“ Алексей Овчинин (командир на полета) и астронавтът на НАСА Ник Хайг бяха на борда на кораба. Екипажът на „Союз“ не пострада и се приземи успешно. Това е първата авария с пилотиран кораб за последните 35 години.

По-рано източник от ракетно-космическия отрасъл заяви пред ТАСС, че следващият пуск на ракетата „Союз-ФГ“ е планиран за 16 ноември. Изстрелването на товарния кораб „Прогрес МС-10“ до Международната космическа станция е насрочено за 21:14 часа московско време от Байконур.

- реклама -