Путин Пряка линия въпроси граждани

Негативни коментари се прокраднаха в разговора на руския президент Владимир Путин с гражданите

Президентът на Русия Владимир Путин отговаря на близо 2 милиона въпроса на граждани.

Това се случва за 15 път в рамките на „Пряка линия с Владимир Путин“, която се излъчва на живо по телевизиите на федерацията.
Темите са предварително установени, като главните тази година са социалните проблеми и икономическата ситуация в страната. Руснаците имат възможност да зададат своите въпроси чрез СМС или ММС, чрез специално приложение, на сайт или през социалните мрежи. Въпросите към Путин започнаха да се изпращат по регламент от 08:00 ч. на 4 юни и ще се задават до края на пряката линия. Гостите на президента са в специално обзаведена зала с 211 места. Прессекретарят на президента уточни, че поканените са „граждански активисти, герои на телевизионни материали и хора, които са изразили активна гражданска позиция”.
Срещата обикновено продължава около 4 часа. Участват министри, експерти, журналисти и граждани.

За един час Путин успя да отговори на 14 въпроса.

Негативни коментари на зрители се прокраднаха в „Пряката линия“ на Путин.

Докато Путин уверяваше публиката, че е запознат с проблемите на нацията, изпратени като съобщения въпроси и коментари бяха изписвани на екраните, като сред тях имаше и някои доста хапливи забележки за неговото управление.

„Путин, наистина ли смяташ, че хората вярват на този цирк с организираните въпроси?“, пишеше в едно от съобщенията, излъчени в живото предаване.

Друг от въпросите беше свързан с опозиционния лидер Алексей Навални, който в момента е в затвора, след като призова поддръжниците си да излязат на протести в Москва. „Вярно ли е, че Навални снима филм за вас?“, пита друг въпрос. Неизвестен зрител пита Путин и дали има намерение да уволни премиера Дмитрий Медведев и други служители на руската администрация, които са обвинени в незаконни практики. „Не сте ли уморен от тях?“, гласи един от въпросите.

Според Алексей Навални Медведев крие, че притежава имение и винарна чрез съмнителни неправителствени организации.

В няколко съобщения също така се призовава и за край на управлението на президента след следващите президентски избори, които трябва да се проведат следващата година и на които се очаква Путин да спечели четвърти мандат.

„Кога ще престанете да нарушавате конституционното ограничение от два мандата?“, пита един от зрителите, докато друг пише: „Три президентски мандата са достатъчни“. В друго съобщение се казва само „Довиждане, Владимир Владимирович“.

На въпрос за санкциите срещу Русия, президентът видя плюсове: „Включваме мозък, ресурси, таланти“.

Броят на руснаците, които живеят под прага на бедността, се увеличава.

Държавният глава посочи, че независимо от започналия растеж, проблемите в икономиката продължават.

„През последните години реалните доходи на гражданите намаляха. Особено тревожно е, че се увеличава броят на хората, които живеят под прага на бедността и получават доходи по-ниски от жизнения минимум”, призна Путин в ефира на „Пряка линия”.

Путин каза, че в момента този показател е 13,5 процента. Заедно с това обаче, се увеличава продължителността на живота в Русия и тя вече е 72 години, акцентира Путин. Той добави, че през последните години между 3 и 4 пъти е намаляла смъртността на новородените и родилките, а раждаемостта в Русия расте по-бързо отколкото в европейските държави.

Руският президент определи повишаването на производителността на труда като ключово условие за ръст на жизненото равнище и подчерта, че днешната структура на руската икономика е незадоволителна.

Същевременно Путин отбеляза, че световната конюнктура и намаляването на цените на традиционни стоки, включително нефт и газ, се е отразила на руската икономика по-силно отколкото санкциите.

Владимир Путин заяви, че не е изненадан от опитите на Сената на САЩ за затягане на санкциите срещу Москва.

„В това няма нищо удивително. Ние знаем, че САЩ отново се появи законопроект за ожесточаване на санкциите. Впрочем, защо? В крайна сметка, нищо не се случва внезапно. В тази връзка защо отново започнаха да говорят за тези санкции? Това, разбира се, свидетелства за продължаващите вътрешнополитически борби в САЩ“, коментира Путин.

Путин предложи политическо убежище на Джеймс Коми.

Русия е готова да предостави политическо убежище на уволнения шеф на американското ФБР Джеймс Коми, ако започнат да го преследват заради предадената на медия информация за разговорите му с президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви руският лидер.

„С какво директорът на ФБР е по-различен от г-н Едуард Сноудън? Тогава той…е правозащитник, който защитава определена позиция. Впрочем, ако в тази връзка срещу него започне преследване, ние и на него сме готови да предоставим политическо убежище в Русия. Той трябва да е наясно с това”, каза Путин в отговор на въпрос в прякото телевизионно предаване, по време на което той отговаря на въпроси на граждани.

 

- реклама -