Недостиг на легла в инфекциозните отделения

Инфекциозните отделения в Източна и Централна България с пълни. В Благоевград няма свободно легло в инфекциозната клиника. Това стана ясно на редовния сутрешен брифинг на кризисния щаб за коронавируса.

Новата грипна вълна изправя пред сериозни предизвикателства лечебните заведения.

Днес свикват на спешна среща директорите на областните болници, за да се разбере какви са възможностите за допълнителни сили и средства за реакция при появата на коронавирус у нас. „В Сливен има 30 легла в инфекциозното отделение на областната болница. Пациентите са 38. Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи.“, заяви проф. Мутафчийски.

Няма регистриран случай на коронавирус у нас. Във ВМА са приети нови 11 пациенти. Разширява се кръга на лицата, които подлежат на тестуване. Днес се очаква да бъдат изписани трима пациенти с отрицателни проби, за които изтича 14-дневния карантинен период.

„Културният човек спазва 14 дни своята карантина“, напомни и д-р Кантарджиев.

Той даде пример и за безотговорно поведение от наши сънародници, върнали се от пламналата с коронавирус Италия. „Жени, върнали се от Италия, тръгват по зъболекар и забравят да кажат“, възмути се епидемиологът. „Те трябва да кажат „Върнах се от Италия преди четири дена и от два дена имам температура, гърлобол, а не „я да ме прегледаш, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина“.

- реклама -