Недопушена пура на Чърчил от 1953 г. отива на търг

Пура, която останала недопушена от бившия британски премиер Уинстън Чърчил (1874 – 1965) в лондонския киносалон „Колизеум“ на 30 януари 1953 г., ще бъде предложена за продажба за 6000 британски лири на търг на аукционна къща „Хансънс окшънс“ в графство Дарбишър, предаде ТАСС като цитира британски медии.

По данни на тръжната къща, недопушената пура вдигнала от земята разпоредителката Вайълет Кинг, която помогнала на политика и съпругата му да заемат места в киносалона, за да гледат филма „Call Me Madam“. Кинг помолила свой роднина, който притежавал фирма за производство на неонатални инкубатори, да й помогне да да съхрани реликвата във висококачествена пластмаса. Вайълет била толкова развълнувана, че написала писмо до резиденцията на премиера Даунинг стрийт 10 с молба да й бъде разрешено да сподели впечатляващата история със свои приятели. Няколко седмици по-късно получила отговор от личния секретар на Чърчил. В посланието се казва, че премиерът не възразява тя да разкаже на приятелите си, че намерената от нея пура принадлежи именно на него, предава БТА.

Посланието, недопушената пура и изрезка от вестник, в която се отбелязва, че когато видяла премиера, публиката станала на крака и аплодирала, ще бъдат изложени на търг по-късно тази година.
Преди две години пура, която останала недопушена от Чърчил на парижко летище, бе продадена за над 12 000 долара на търг в САЩ.
- реклама -