шлемове, АКФ, доктори, производство, доброволци

Недислав Веселинов от АКФ, които създадоха шлемове за докторите ни: Любовта се доказва с действия в правилната посока

Авиационно космически форум (АКФ) е сдружение с нестопанска цел, създадено от преподаватели и докторанти на Физически Факултет на Софийски университет, в което членуват преподаватели от различни университети и БАН, инженери, студенти и ученици. Целта на организацията е популяризация на науката и насърчаване на научно-технически изследвания и дейности.

В тези тежки времена, колективът на организацията реши да не „седи на място“, а да се включи в общата борба срещу разпространението на COVID-19  с това, което умеят най-добре. А именно да изобретяват и произвеждат неща, плод на инженерната мисъл. В случая – удобни медицински шлемове.

Какво е нужно за създаването на перфектния шлем, какво е нужно, за да получат българските лекари, това от което се нуждаят и как науката и доброволчеството помогнаха в тази трудна ситуация?

С тези въпроси се обърнахме към Недислав Веселинов от Авиационно-Космически Форум. Вижте интересната история:

– Защо решихте да се заемете с това предизвикателство?

– За последните две години колективът на нашето сдружение се научи да работи задружно и да реализира интересни проекти, разполагайки при това със скромни бюджети. Заедно създадохме първият български авиационен симулатор „Фотоника“ на който завършиха курсове и обучения вече хиляди посетители. Организирахме няколко големи начуно-технически изложения като международния „От Винта! България“ и чисто българските „Дни на Авиацията и Космоса“, в които изложители бяха някои от най-големите компании в сферата на технологиите в България.

В последното изложение по наша покана и за наша сметка ни гостуваха четирима космонавта – Александър Лазуткин и Сергей Залетин, които заедно с нашите космонавти Георги Иванов и Красимир Стоянов два дена участваха в беседа с посетителите на изложението. През декември 2019 спечелихме наградата на Фондация „Карол Знание“ от програмата „Предприемачи в науката“, с която започнахме работата по изграждането на първият софийски планетариум с вместимост 15 човека. За съжаление пандемията от COVID-19 в момента задържа проекта, защото изграждането на планетариума изисква съвместната работа на група от специалисти, които са ангажирани с проекта.

Ние вече сме сформиран и сработил се колектив и след като другите ни проекти се задържат решихме, че можем да предприемем действия, които биха били полезни в борбата с пандемията.

Направихме проучване в софийските болници относно непосредствените им нужди. За наша изненада се оказа, че лекарите и медицинският персонал не разполагат със защитни шлемове, а тези които са получили от някъде се оплакаха, че не отговарят на нуждите им. Например, оказа се, че в някои клиники от ВМА разполагат с пожарникарски шлемове, които са тежки и неудобни за работа и лекарите просто ги оставят настрана, за да не им пречат на работата.

защитни шлемове лекари доктори

Разпитахме близки медици за изискванията им относно шлемовете, които биха желали да имат и получихме основните характеристики, които ги интересуват – да са леки, да не нараняват кожата на лицето, да са лесни за дезинфекция и ремонт и най-вече да са надеждни. Тъй като средствата, с които АКФ разполага са ограничени, а искахме да произведем повече от тях се наложи и условието шлемовете, които искаме да произведем да са евтини без това да се отразява на качеството им. Така се сформира и техническата задача, която си поставихме – да създадем шлем, който да отговаря на тези изисквания.

– Къде е допирната точка между авиоинженерството и предпазните шлемове?

Решаването на всяка техническа задача – дори толкова на пръв поглед проста като създаването на защитен шлем създава необходимост от решаването на определени проблеми, свързани с изискванията от поставената техническа задача. Данте казва че Дяволът е в детайлите. Това е и общото между двете. При авиоинженерството количеството технически проблеми за решаване е значително по-голямо и по-сложно.

– Чий е дизайнът и идеята за материалите?

– Събрахме се две момчета – аз и Апостол Спасов, закупихме различни материали и започнахме да правим тестове. Демонстрирахме ги на лекари и направихме изменения според техните желания. Така стигнахме и до сегашната конструкция – 2mm прозрачен PVC лист, среднопорест, дунапрен с 2 см дебелина, ластик и силикон като лепило. Добавихме и лента, където лекарите да могат да си напишат името.

– Каква е технологията, за да се получават по-леки и удобни?

– Просто опростихме конструкцията максимално и използвахме възможно най-леки материали.

– Трудно ли е производството?

– Производството е друга важна страна от процеса. Постарахме се да отработим технологията, така че да включва минимално количество процеси и да става максимално бързо. Това повлия на времето на изготвяне на един шлем – около 4 мин, а от там и на цената, която платихме за работата на хората. Затова си осигурихме максимално удобни заготовки и отработихме процеса на залепяне на дунапрена към PVC листа. Проблемът беше, че множество болници подадоха заявки за шлемове и трябваше да ги произведем в най-кратки срокове, защото всеки ден е важен за медиците. Като следствие произведохме 5 000 шлема само за 10 дена с труда на 10 човека и 5 доброволеца.

– Имате ли нужда от доброволци, които да се включат в работата или само от средства за материалите?

АКФ по принцип извършва дейността си най-вече разчитайки на доброволен труд. Това се отнася до почти всичките ни проекти. Имаме нужда от активни доброволци, които не чакат указание какво да се прави, а да се заемат с работа по тяхно желание в рамките на общите цели на организацията.

В работата с шлемовете заплащаме на повечето хора, защото гоним срокове. Доброволците работят с по-малка скорост, а шлемовете са необходими в най-кратки срокове.

За да продължим работата си по безплатно доставяне на защитни шлемове за лекарите и медицинския персонал, обаче определено имаме нужда от още средства. В рамките на сегашната кампания успяхме да привлечем към 10 000 лв и добавихме от бюджета си 5 000 лв.

С тях произведохме 5 000 шлема.

3 000 шлема раздадохме на български лечебни заведения, сред които и най-големите в страната – ВМА, Инфекциозна болница – София, ИСУЛ, УМБАЛ «Св. Анна», УМБАЛ «Св. Иван Рилски», Александровка болница, УМБАЛ «д-р Георги Странски» гр. Плевен и др. Днес дори изпратихме 16 шлема за служителите на Домът за възрастни хора в Гара Орешец, където пламна епидемия от COVID-19 и които също не разполагат с шлемове.

За нуждите на българските медици обаче ще са необходими още около 6 000 шлема. Те са необходими за да бъде застрахован медицинския персонал от разпространените на вируса и ще бъдем благодарни ако привлечем още дарения.

Даренията се осъществяват чрез сметката на сдружението:

IBAN: BG13 UBBS 8002 1088 4882 40

Получател: Авиационно-Космически Форум

Причина за превода: Дарение за изработка на защитни шлемове

Държим да напомним, че АКФ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза и не търси печалба от тази кампания. Всички дарени средства ще бъдат използвани единствено и само в интерес на борбата с COVID-19.

Интересно е че 2000 шлема бяха поръчани и заплатени от българска авиокомпания, която ще ги дари на правителствата на Судан и на Южен Судан в тяхната борба с пандемията.

Какво е най-важното послание, което иска да предаде един учен на хората в тази ситуация?

 – Най-важното послание е, че любовта се доказва с действия, насочени в правилната посока, а не с думи, заявления и странни перформънси.

 


Авиационно-Космически Форум иска да благодари на всички физически и юридически лица, които подкрепиха кампанията «Защитен шлем за всеки лекар». Ние само организирахме процеса по производството и доставка на шлемовете от Ваше име. Реалните герои сте Вие, които направихте тази кампания успешна, като отделихте средства, които в тези тежки времена са достатъчно ограничени. Българските медици са изключително благодарни за Вашата помощ и за тях е трогателно да носят шлемовете, на които е написано «От хората на България».

 

Материалът подготви Силвия Стоянова

- реклама -