Close-up of gloved hands passing the surgical scissors

Нечуван ужас: Лекари подпалиха и убиха пациентка на операционната маса

Жена почина, след като е била подпалена по време на операция в Румънска болница, съобщи здравното министерство. Кошмарът на операционната маса е от 22 декември.

Пациентката с рак на панкреаса е почина, след като претърпя изгаряния до 40 процента по тялото си. Оказало се, че хирурзите използвали електрически скалпел едновременно с дезинфектант на алкохолна основа. Седмица по-късно жената е починала от раните си.

Контактът със запалимия дезинфектант предизвикал изгаряния и пациентката „се запали като факла“, заяви депутатът Емануел Унгуряну на страницата си във Facebook. Той се позовава на медицински персонал в столичната болница за спешна помощ „Флореаска“.

Медицинска сестра хвърлила вода от кофа върху 66-годишната румънка, за да предотврати разпространението на огъня.

Здравното министерство обеща да разследва „злополучния инцидент“.

„Хирурзите трябва да са наясно, че е забранено използването на дезинфектант на алкохолна основа по време на хирургични процедури, извършвани с електрически скалпел“, каза заместник-министър Хоратиу Молдован.

Семейството на жертвата заяви, че медицинският персонал е говорил за „инцидент“, но не дават повече подробности.

Лошо техническо оборудване и недостиг на лекари се оказват в основата на многократни скандали в румънското здравеопазване.

При пожар в нощен клуб през 2015 г., при който загинаха 64 души – 26 на място и 38 други по-късно – бивш здравен министър застава обвинен, че е забавил и дори блокирал прехвърлянето на жертви с изгаряния в чужбина.

Впоследствие те починаха в лошо оборудвани румънски болници. Разследването по този кошмарен случай продължава.

- реклама -