Не яжте тези храни на гладно

Бананите рано сутрин водят до сърдечни проблеми.

Повечето от нас не се замислят, че някои здравословни храни могат да имат пагубен ефект, ако се консумират на празен стомах.

Навикът да ядете банани сутрин рано води до сърдечни проблеми. Това се дължи на факта, че тези плодове драстично повишават нивото на магнезий в организма и нарушават калциевия баланс в кръвта. За хората с бъбречни заболявания е по-добре да сведат до минимум количеството екзотични плодове в диетата си, за да предотвратят хипергликемия и други опасни заболявания.

Не започвайте деня с чаша кафе. Така рискувате да предизвикате киселини или раздразнение на чревната лигавица. Не само нарушавате работата на храносмилането, но и страдате от болки в стомаха половин ден. Много от пиещите чаша ароматна напитка на празен стомах страдат от гастрит и язва.

Забравете млякото – както отделно, така и като съставка на сутрешна напитка. Поради огромното количество протеин, което влиза в празния стомах, натоварването на храносмилателния тракт ще се увеличи.

Доматите съдържат танинова киселина в изобилие (особено неузрелите) и допринасят за обостряне на стомашно-чревни заболявания. Освен това употребата на домати на празен стомах провокира появата на камъни в жлъчката.

Изварата има твърде висок гликемичен индекс, за да я ядете за закуска или след дълга пауза между храненията. Лекарите препоръчват да я оставите за втората половина на деня, тъй като към вечерта метаболизмът ни спада и разходите на енергия намаляват.

Сладкото на празен стомах увеличава риска от развитие на диабет. Бързите въглехидрати незабавно се абсорбират в кръвта и в резултат на това идват лошо настроение през деня, загуба на сила, главоболие.

Чесънът и ястията, в които присъства, е по-добре да се преместят за вечеря. Той съдържа алицин, който безмилостно дразни стените на стомаха и води до киселини.

Месото и рибата са незаменим и здравословен продукт. Просто не трябва да ги ядете в големи количества на празен стомах – натоварването на бъбреците и черния дроб ще се увеличи. Алкохолът се абсорбира в стомаха и дразни лигавицата му. В резултат не само се напивате по-бързо, но и рискувате да развиете гастрит, язва, перитонит и проблеми с черния дроб. Хапнете нещо, преди да пиете.

- реклама -