Не се знае дали държавата ще покрие милионите дългове на болница „Лозенец“

Правителството ще прецени дали да покрие задълженията на болница „Лозенец“. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. По-рано днес депутатите приеха правителствената болница да бъде преобразувана в търговско дружество и да мине към Министерството на здравеопазването.

„Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупани от някой просрочени задължения, първо трябва да направим анализ. Ще се проучи защо и как функционира това лечебно заведение, на какви основания се предоставя допълнителна субсидия. След това ще преценяваме.“, каза Горанов.

Ако няма устойчив модел на финансиране на тази болница, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид, уточни министърът.

Горанов коментира, че не е запознат с финансовото състояние на лечебното заведение днес. В края на миналата година 23 млн. лева бяха допълнително отпуснати от бюджета на Министерския съвет към бюджета на болница „Лозенец“. С тях бяха разплатени част от просрочените задължения. Министърът не знае да има утвърден от първостепенния разпоредител – досега МС, договори, които да поемат ангажименти.

Нека гледаме на това лечебно заведение като на всяко друго.

„Ако не са му възложени специални функции по силата на закон, то трябва да се финансира така както всички други лечебни заведения – със средства от НЗОК и със собствени приходи, които формира от медицински услуги“, каза Владислав Горанов.

- реклама -