Не се работи по Националната стратегия на детето, категоричен е социалния министър

Не се работи по проект на Националната стратегия на детето 2019-2030 г. и този проект няма да продължи в този си вид.

Това заяви на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Като доказателство на думите си Петков изтъкна, че преди дни премиерът Бойко Борисов е наредил да се спре работата по проекта заради негативния обществен отзвук и това беше потвърдено и от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Петков добави, че не е започнало и междуведомствено съгласуване на стратегията.

Той обори твърденията, че част от текстовете на проектодокумента са били прокарани чрез промени в Закони и подзаконова уредба

„За да се твърди това би трябвало да се познава добре законодателството в областта на закрила на детето – неговите основни принципи и положения, които почиват на разбирането, че отговорността за възпитанието и отглеждането на децата е преди всичко на техните родители. Държавата има ролята да подпомага родителите в изпълнението на това им задължение. Действащото законодателство не се отклонява от този конституционен принцип”, заяви Петков.

Той обясни, че с приетия през месец март Закон за социалните услуги са били променени 26 закона и добави, че промените засягат Закона за закрила на детето и семейния кодекс. „Направените промени целят да се усъвършенства механизмът и мерките за координиране между различните институции за превенция на изоставянето на деца и за тяхната реинтеграция в биологичното им семейства”, подчерта Петков и добави, че те дават стъпките как да се действа когато дете бъде изоставено.

441 деца са били изоставени в родилните домове през 2018 г.

Петков определи като несъстоятелно твърдението на родители, че 260 млн. лв. се разпределят между неправителствени организации.

„Тази сума се насочва към общинските бюджети за финансиране на държавно делегирани дейности, каквито са социалните услуги. Бенефициент на тези суми са българските общини, които са доставчик на социални услуги. Само 15.6% от всички социални услуги през 2018 г. са възложени от общините на частни доставчици, които могат да бъдат НПО-та, но това се решава от всяка една община. 260 млн. лева е бюджетът за всички държавно делегирани дейности и социални услуги, които се финансират от държавата както за деца, така и за възрастни лица”, поясни Петков и добави, че се предоставят над 1100 социални услуги като повечето са за възрастни.

Той разкри, че във вторник е бил направен опит от 17-годишна майка да изостави детето си в приемната на социалното министерство. Случай, при който ДАЗД реагира мигновено.

- реклама -