МОК допинг

Обрат! МОК разреши на Русия да участва на Олимпиадата в Рио

Руски спортисти ще могат да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро, която започва след броени дни в Бразилия. Това обяви Международния олимпийски комитет сред извънредна среща в Лозана днес.

МОК реши да даде автономия на международните федерации отделно да решават за всеки спорт дали руските участници могат да се включат в състезанията ако са чисти от стимуланти.

Спортистите, които искат да участват в Олимпийските игри ще трябва да минават и през строги проверки на Световната антидопингова агенция.

Категорична забрана за Рио 2016 ще имат обаче атлетите, за които вече е доказано, че са участвали в допинг програмата на Русия.

Athletics European Championships 2016Руската лекоатлетка Юлия Степанова, която бе основен информатор по разкритията за допинга в руския спорт, не получи разрешение от МОК да се състезава като неутрален участник на Олимпиадата.

Решението на МОК е изненада за спортния свят, след като всички знаци сочеха, че комитета ще накаже „сборная“ заради допинг скандала.

На 18 юли независимата комисия на Световната антидопингова агенция, водена от Ричард Макларън излезе с доклад, в който се твърди, че в Русия се води държавна политика за системна употреба на допинг.

Данните сочат, че официална Москва е давала забранени стимуланти на спортистите си по време на зимните игри в Сочи. Това е ставало със съдействието на тайните служби, а местни лаборатории са подменяли тестовете на олимпийците.

Русия заплашена да не участва на Олимпиадата в Рио

Това накара антидопинговата агенция да настоява МОК да отстрани руснаците от Рио 2016.

За забрана на участие на руските атлети настоя и Международната лекоатлетическа федерация, като искането бе подкрепено и от Спортния арбитражен съд.

- реклама -