Не пренебрегвайте сърцето по време на пандемия – 150 000 са диагностицираните със сърдечна недостатъчност у нас

В България със сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лв. от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната. Най-много хоспитализации са отчетени в болниците в София и Пловдив, а най-малко – в областите Добрич, Видин и Търговище.

Неведнъж специалисти алармират, че хората избягват да ходят на профилактични прегледи заради страх да не се заразят с COVID-19. За някои от тях този страх може да се окаже фатален.

Иван Питеков попада при лекуващата си лекарка д-р Валентина Григорова в една тъмна и студена декемврийска вечер. Други лекари вдигат ръце от него, защото вече не могат да му помогнат. В д-р Григорова мъжът вижда своя ангел-спасител. Преди да започне лечение, не е можел да измине и няколко метра, без да спре. Днес всеки ден се разхожда по час и половина в Южния парк.

Благодарение на Иван Питеков може да продължи да пише книги. В последната можем да прочетем как българския народ живее в предверието на Рая, но няма смелостта да направи решителната крачка и да влезе. „Трябва ни съвсем, съвсем малко усилие, за да бъдем щастливи и да се радваме на живота“.

Иван Питеков е един от героите в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Неговият живот се е променил след поставянето на диагнозата и се справя със заболяването заедно със своя лекар.

Важна е първата крачка – търсенето на медицинска помощ и навременното започване на лечение.

 

- реклама -