обувки

Не носете обувки в дома си! Рискувате здравето си

Напълно разбираме, че понякога след дълъг работен ден дори събуването на обувките изисква максимални усилия. Разхождането с обувки в дома обаче крие сериозни рискове за здравето.

Когато се разхождаме с мръсни обувки в жилището си, вкарваме множество бактерии, които може да бъдат опасни за здравето.

обувки

Скорошни изследвания, проведени от д-р Чалрз Герба, микробиолог и професор в университета в Аризона, доказват, че средният брой бактерии от външната страна на обувката е 421 хиляди, а вътре се съдържат 2 887.

Сред откритите бактерии са Ешерихия коли, Клебсиела пневмония и др., които може да причинят сериозни инфекции.

обувки

Микробите са навсякъде в околната среда и ние непрекъснато влизаме в контакт с  тях, стъпвайки върху различни повърхности. Затова е много важно редовното почистване на обувките, особено в случаите, когато сме настъпили животински фекалии.

Изследването на д-р Герба доказва, че чифт нови обувки, носени в продължение на 2 седмици може да съдържа 440 хиляди бактерии, а почистването им има важно значение.

обувки

Измиването на обувките с препарат може да намали съдържанието на бактериите с до 90%.

В периода от 2013 г. до 2015 г. група изследователи провеждат друго изследване, изучавайки разпространението на бактерията Клостридиум дифициле в 2500 взети проби около Хюстън. 26,4% от пробите, взети от подметки на обувки се оказват положителни.

Влизайки в дома си с обувките, с които сме се разхождали цял ден навън, вкарваме всички бактерии, през които сме минали. Затова ние съветваме, ако забележите мръсотия по обувките си, вземете гъба и препарат и бързо се погрижете микробите да изчезнат.

Източник: Independent

 

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -