„Не“ на бурките и в Бургас!

Бургас прие забраната срещу бурките. С 34 гласа „за“, 1 „против“ и 9 „въздържал се“ местните парламентаристи току-що гласуваха за забраната. Страстите по една от най-горещите докладни на днешната сесия се разпалиха още в самото начало. Водачът на групата на НФСБ Ангел Божидаров беше категоричен, че съветниците на патриотите ще подкрепят докладната на колегата си Георги Дракалиев от ГЕРБ. По думите му това са превантивни мерки, които Бургас трябва да приеме час по-скоро, за да не тръгне по пътя на Пазарджик – люлка на радикалния ислям в България.

„Спомням си преди четири години, когато ходихме на протест в Пазарджик. Тогава всички жени с бурки настояваха да се запази правото им да се проповядва исляма. Сега виждате какво се случи там! Заради това казвам, че мярката е превантивна! Не искам и Бургас да тръгне по пътя на Пазарджик“, призова Ангел Божидаров и допълни, че ако трябва ще се глобяват и туристите, чиито жени идват с бурки.

„Щом са в България трябва да се съобразяват с българското законодателство. Що се отнася до това дали ще загубим от туризма – 56 години живея в Бургас и навалица от шейхове не съм видял“, допълни Божидаров, захапвайки общинският съветник от ДПС Шерафет Мехмед, който изтъкваше, че Бургас е туристически град и щяло да бъде лош знак да се глобяват арабите, идващи със забулените си съпруги тук.

„По кварталите не съм видял жени с бурки. Дебело подчертавам – не само в  Община Бургас, а Община Руен и Айтос. Дори и в най-затънтените села не е имало жени с бурки. Тук се проповядва традиционния ислям, никога не е имало бурки. Няма и да има. Ще гласувам против, защото аз като един мюсюлманин не мога да тръгна срещу вярата. Тази бурка е част от религията. Колеги, днес бурките, след два месеца ще имаме забрана срещу забрадките. Не забравяйте, че в България живеят над 1 млн.мюсюлмани. Срещу забрадките ли ще тръгнем, срещу нашите майки по селата?!“, подчерта Шерафет Мехмед от ДПС и подчерта, че уважава всички религии. Дори на традиционните християнски празници поздравявал приятелите си.

Групата на ГЕРБ не бе единна в подкрепата за предложението на колегата си Георги Дракалиев.

БСП също не разединена по темата. Николай Тишев обяви, че няма да подкрепи предложението, а водачът на групата Евгений Мосинов заяви, че ще гласува „Въздържал се“.

- реклама -