Не изхвърляйте нищо след Великден, ето какво да направите с продуктите

Ето няколко идеи какво да се направи с останалите от Великден яйца, козунаци, агнешко и салата

Вкусен обяд от сварени яйца

Необходими продукти:

4 сварени яйца

1 голяма глава лук, нарязана на полумесеци

малка консерва домати – на кубчета

масло

кашкавал

сол

черен пипер

смлян кориандър

 

Начин на приготвяне:

В маслото задушаваме лука, докато омекне. Добавяме доматите от консерва и подправките, оставяме да поври няколко минути. През това време на дъното на тавичка нареждаме нарязаните на филийки с дебелина от около половин сантиметър яйца. Заливаме с доматено-лучената смес, настъргваме кашкавал отгоре и печем около 20 минути на 200 градуса. Заради наличието на масло ястието се консумира топло. По желание може да поръсим с магданоз преди сервиране.

Шоколадови трюфели от стар козунак

Необходими продукти:

1/2 козунак

1 шоколад

1 ч.ч. счукани орехи

1/3 ч.ч. прясно мляко

125 гр. масло

2/3 ч.ч. захар

2-3 с.л. какао

Начин на приготвяне:

Козунакът се надробява в блендер или се накълцва на много ситни трохи. Шоколадът се разтопява с прясното мляко и се охлажда леко. Към него се добавят останалите продукти (заедно с козуначените трохи) и се омесва еднородна смес. От нея с навлажнени ръце се оформят топчета, които се овалват в шоколадови стърготини или се потапят в разтопен шоколад и се поръсват със захарни пръчици или счукани ядки.

Суфле от стар козунак

Необходими продукти:

4 филии стар козунак

2 бр. яйца

4 с.л. захар

350 мл прясно мляко

200 г цедено кисело мляко – за глазура

шоколадови пръчици – за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата, млякото и захарта с миксер. Правим козунака на едри трохи с помощта на блендер, или го нарязваме на малки кубчета. Добавяме козуначените трохи към млякото, объркваме добре, прехвърляме във форми за суфле и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 С (с обдухване) фурна на водна баня. Печем до готовност. Когато изстине, внимателно с помощта на нож отделяме десерта от стените на съда и обръщаме върху чиния. Украсяваме готовото суфле с цедено кисело мляко, сметана, шоколадови пръчици, ядки и пр., според вкуса и фантазията!

Супа от изостанало агнешко и салата

Сухото агнешко омръзва още на втория ден на Великден. Ако ви е изостанала и салата, можете да ги комбинирате във вкусна супа. Задушете на тих огън салатата, овкусете, добавете накъсаното на дребно месо. Когато заври, сложете фидето, а накрая направете застройка по желание.

- реклама -