Не е истина! В съобщението на Белия дом за срещата Петков – Харис няма и дума за доставки на евтин газ

Валерия Велева, журналист, „Епицентър“:

„НЕ Е ИСТИНА!

Лъсна поредната излагация на българския министър-председател Кирил Петков в САЩ, който се опита да заблуди българската общественост за уж постигнати резултати при срещата му с вицепрезидента Камала Харис.
„Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни“, гласи съобщението на българската правителствена пресслужба от 6.30 часа тази сутрин за срещата Петков-Харис.
Няколко часа по-късно истината излезе наяве с официалното прессъобщетние на Белия дом, което фактически уличава българския премиер в лъжа!
„Вицепрезидентът Камала Харис се срещна днес с министър-председателя на България Кирил Петков. Тя изрази своята признателност за силния съюз и топлото приятелство между САЩ и България. Тя благодари на министър-председателя за подкрепата на България към Украйна и потвърди солидарността на САЩ пред последния опит на Русия да използва енергията като оръжие. Те се съгласиха с необходимостта от укрепване на устойчивостта на Европа чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки извън Русия и значението на продължаването на силната отбрана и възпирането по източния фланг на НАТО”.
Това се посочва в официална позиция на Белия дом от срещата на премиера Петков с вицепремиера Камала Харис.
Нито дума за реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, които четем в съобщението на Министерски съвет.
Няма и намек за това, че премиерът Петков по време на срещата с Камала Харис е договорил извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни, с които българското общество бе въведено в заблуда.
Тази тема напълно липсва в съобщението на Белия дом.
Подобна позиция липсва и в съобщението в „Туитър“ на вицепрезидента Харис, където кухите фрази и бланкетните изрази издават безсмислието на срещата между нея и Кирил Петков.“

- реклама -