НДК, ръководство, смяна, рокада

НДК ще свети в оранжево по случай Световния ден на туризма

Днес, 27 септември, отбелязваме за 41-ви път Световния ден на туризма. Решението за учредяването му влиза в сила през 1980 година от Световната организация по туризъм /UNWTO/, казват от Министерството на туризма.

Темата на тазгодишното събитие е под надслов „Туризъм за приобщаващ растеж“. Идеята е да погледнем отвъд статистическите данни за туризма и да осъзнаем, че зад всяко число стои реална личност. Всички хора трябва да са част от тази регенерираща способност на туризма, тогава, когато светът започне да се отваря отново и да гледа към бъдещето, казват от министерството.

Тази година фасадата на Националния дворец на културата в София ще светне в оранжево по случай отбелязването на Световния ден на туризма и ще остане осветена през цялата нощ.
За втора поредна година отбелязваме празника във време на световна пандемия, на предизвикателства и на безпрецедентен натиск върху целия туристически сектор, се казва в поздравителния адрес от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Въпреки динамичната и труднопрогнозируема среда, можем да кажем, че приключваме летен сезон 2021 с оптимизъм и с надеждата, че жизнеспособността на сектора се възстановява. Само в периода май – 10 септември 2021 г. над 4 млн. туристи предпочетоха нашата красива България, съчетаваща палитра от природни дадености, древно и богато културно-историческо наследство, гостоприемство на хората, лечебна сила и истинско разнообразие на туристическия продукт, изтъква министър Балтова. Тя казва, че 2021 г. е далече по-трудна от 2020 г. за туризма. С подкрепа от държавата за запазване на работните места и подпомагане на туристическия сектор и чрез истинския професионализъм, посветеност и поет предприемачески риск на българския туристически бизнес, успяхме да възстановим 70 на сто от нивата преди безпрецедентната криза в туризма, причинена от пандемията с COVID-19, които имахме през лятото на 2019 година, отчита министърът и допълва, че е постигнат ръст за летния туризъм също от 70 на сто спрямо 2020. Очаква ни предизвикателен зимен сезон 2021/2022, но с общи усилия, дисциплина и отдаденост ще осигурим безопасна и здравословна среда, от която зависи успехът ни, допълва министър Балтова.

- реклама -