НБА лого
Снимка: ЕРА/БГНЕС

НБА отказа молба на играч да не се ваксинира

НБА отхвърли молбата на Андрю Уигинс да бъде освободен от ваксинация за коронавирус. Баскетболистът на Голдън Стейт Уориърс обаче няма да има право да играе в домакинските мачове на тима си, ако не се ваксинира, тъй като в Сан Франциско това е задължително условие. Подобни са правилата още в Ню Йорк. Любопитно е, че правилата не важат за гостуващите отбори. Изключения от ваксинация могат да бъдат прaвени само по медицински и религиозни причини. Уигинс опита изключение по религиозни причини, но молбата му беше отхвърлена.

„НБА отхвърли молбата на Андрю Уигинс за религиозно освобождаване от заповедта на здравните власти в Сан Франциско, задължаваща всички участници над 12 години в големи събития на закрито да бъдат ваксинирани за коронавирус“, се казва в съобщението.

Този сезон неваксинираните баскетболисти могат да играят. Те обаче ще бъдат тествани преди тренировки, преди пътувания и в деня на мача. Ваксинираните баскетболисти не са обект на тестване. Около 85% от всички играчи в НБА бяха ваксинирани още в края на миналия сезон.

Уигинс има време да промени решението си, тъй като изискването в Сан Франциско влиза в сила след две седмици. Първото домакинство на Голдън Стейт е на 21 октомври. “

В подобна ситуация вероятно ще се окаже и Кайри Ървинг от Бруклин Нетс. Според медиите в САЩ, той също не се е ваксинирал.

- реклама -