полицаи, протест, заплати, синдикати, МВР,
Снимка: БГНЕС

Навръх професионалния си празник полицаите излязоха на протест – Снимки

Стотици полицаи от цялата страна се събраха навръх професионалния си празник на национален протест.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР настояват за увеличение на заплащането на полицаите, различно от предвидените 15% от 1 януари 2021 година.

Причините за исканията са, че полицаите са на първа линия в борбата срещу коронавируса. От Синдикалната федерация вече направиха няколко предупредителни протеста в страната.

Снимка: БГНЕС

Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30 на сто.

„15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в Народното събрание и естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия естествено, че няма да отстъпим.   Меко казано обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР за БНР.

Снимка: БГНЕС

Междувременно вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение.

Снимка: БГНЕС

И допълни, че като се добави клас „прослужено време“ и други надбавки, които също се увеличават от тези 15 на сто, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

„Ние не сме съгласни по този начин да бъдем обидени“, зави заместник-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Снимка: БГНЕС

На протеста за кратко присъстваше и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, а традиционно той започна с химна на България и минута мълчание в памет на всички служители, загинали по време на изпълнението на служебния си дълг.

По-късно полицаите и пожарникарите се отправиха на шествие към Народното събрание.

- реклама -