вода, Гърмен, наводнения, безводие, села

Навръх Коледа пуснаха водата в шестте села в Гърмен, които пострадаха от наводненията преди повече от две седмици

От тази сутрин е възстановено водоподаването за осем села в община Гърмен, съобщи за БТА областният управител на Благоевград Николай Шушков.

На 12 декември, вследствие на проливните валежи и повишеното ниво на река Места се скъса централният водопровод, който захранва населените места в община Гърмен, а общинският кмет Феим Иса обяви бедствено положение. Аварията засегна осем села, към които се подаваше вода само в рамките на няколко часа дневно. За нуждите на хората бяха осигурени водоноски, както и питейна вода, предоставена от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, посочи областният управител Николай Шушков.

От седмица аварийни екипи са работили на терен почти денонощно, изтъкна Шушков. Централният водопровод е възстановен по старото трасе, но е със значително по-стабилна конструкция. Малко след 5 часа тази сутрин водоподаването по него за населените места в община Гърмен е пуснато, допълни областният управител.

По думите на Шушков бързата работа на терен ще повлияе положително на туристическия сезон в община Гърмен, в която има редица обекти, към които има сериозен интерес. На територията на общината се намира и известното с минералните си извори и лечебна вода село Огняново. Заради безводието хотелиери и собственици на по-малки обекти за настаняване са обмисляли отмяна на резервации за коледните и новогодишните празници, посочи областният управител и допълни, че с бързата реакция и действия на ангажираните институции няма да наложи да бъдат връщани гости на населените места в община Гърмен.

- реклама -