Навръх 24 май: Кирил Петков на официална визита във Ватикана и Рим

На официална визита във Ватикана и Рим е от днес премиерът Кирил Петков. Навръх 24 май Петков и ръководената от него делегация ще бъдат приети от папа Франциск.

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий те ще се поклонят и пред светите за българите места в Рим.

На 23 май сутринта премиерът Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“. Там е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По-късно същия ден по традиция папа Франциск ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец. След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе

венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори.

В състава на българската са включени писателят Георги Господинов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. А също и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова. Министърът на външните работи Теодора Генчовска. Министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата църква в България.
По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят двустранни въпроси. А също актуални теми от европейския дневен ред.

След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги,

премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония,

водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

В Рим министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.

- реклама -