Наводнение: Обявиха бедствено положение в Рудозем и Неделино

Бедствено положение е обявено в Рудозем заради преливане на реките Елховска и Чепинска, съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов пред БНР.

Има залети улици и сгради.

„Снощи от 1 часа съм обявил бедствени положение във връзка с това, че започнаха да преливат реките, да излизат от коритата, освен Елховска и Чепинска. Имаше доста спирания на тока, тръгвания, в един момент в 1 часа изцяло спря токът.

За щастие нямаме пострадали хора, евакуирани нямаме. Имахме няколко останали на път заради затворени пътища, свлачища, имаме един паднал мост, няколко наводнени трафопоста и в момента отводняваме там, където е възможно. Добрата новина е, че спря дъждът. “

Залята е била и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Румен Пехливанов каза, че язовир „Пловдивци“ в момента прелива заради дъждовете. Според него информациите за скъсана язовирна стена са неверни.

Няма и евакуирани хора:

„Имаше едно предупреждение към хората, което отправихме във връзка с това, че е възможна евакуация, да имат готовност, но такава не се наложи. Хората отново ги уведомихме и те се прибраха по домовете.

До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата.“

От своя страна кметът на Смилян Чавдар Червенков каза,  че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

Обявено е бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места.

Водата е заляла помпената станция в село Крайна.

Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки.

Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов. Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си.

Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев.

Републиканският път е подкопан на входа на града в района пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на Въча, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно.

Движението по пътя Смолян-Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета.

Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.

- реклама -