Русия, съд, арест, Навални

Навални за ареста си: Това е тотално беззаконие

Руският опозиционер Алексей Навални разкритикува днес като „тоталното беззаконие“ процедурата срещу него след арестуването му снощи и откарването му в полицейско управление, където съдия трябва да се произнесе за поставянето му под стража.

„Не разбирам какво става. Виждам съм много подигравки с правосъдието (. . .), но това е тотално беззаконие“, заяви критикът на Кремъл във видеозапис, разпространен чрез Туитър от говорителката му Кира Ярмиш.

Привържениците на Навални от неговия Фонд за борба с корупцията заявиха днес, че вчера той е бил задържан „незаконно“ на връщане от лечение в Германия и полицията не му разрешава достъп до неговите адвокати.

Според Кира Ярмиш двама негови съветници са били допуснати в сградата на полицейското управление в Химки край Москва, където властите го държат, но не им е било разрешено да разговарят с него. Полицията нарушава закона, коментира адвокатката му Олга Михайлова по радио „Ехото на Москва“.

Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска съдът да арестува Навални, докато бъде разгледан въпросът да се смени условната му присъда за измами по делото „Ив Роше“ с ефективна, предаде ТАСС. По-рано агенцията предупреди, че Навални е застрашен от ефективна присъда, тъй като е нарушил мярката за неотклонение – подписка, писаха медиите.

- реклама -