Навални
сн. БГНЕС

Навални отлетя за Русия с думите: Не се страхувам от арест, прибирам се у дома

Главният критик на Кремъл Алексей Навални се качи на самолета за Русия, за да се върне там след почти фаталното отравяне миналото лято. Но той е изправен пред заплахата от непосредствен арест, след като самолетът му кацне в Москва.

Полетът с Навални от Германия, където 44-годишният прекара месеци, възстановявайки се от отравянето през август, излетя от летището в Бранденбург в Берлин малко след 15:15 ч. (14:15 централно гринуичко време). Самолетът е на руската авиокомпания „Победа“, собственост на контролирания от държавата „Аерофлот“.

сн. БГНЕС

Носейки синя маска за лице, зелено яке и шал, Навални се качи със съпругата си Юлия и зае мястото си на ред 13.

Пред репортери в самолета той каза, че не се страхува от арест при пристигането си в Москва.

„Да ме арестуват? Това е невъзможно, аз съм невинен човек“, каза Навални. „Чувствам се гражданин на Русия, който има пълното право да се върне у дома.“

„Това е най-добрият момент за последните пет месеца“, каза той пред репортери, купили места в същия самолет, отвеждащ го обратно в Москва. „Чувствам се чудесно. Най-накрая се връщам в родния си град“.

сн. БГНЕС

Завръщането му създава дилема за Кремъл: затваря го и рискува протести и наказателни западни действия, превръщайки го в политически мъченик. Или не прави нищо и рискува да изглежда слаб в очите на кремълските хардлайнери, според „А Нюз“.

Негови поддръжници вече се събират, за да го посрещнат пред летище Внуково в Москва, където самолетът му трябва да кацне около 19:30 ч. местно време.

Във Внуково има засилено полицейско присъствие, съобщи АФП, след като властите предупредиха, че масови събития няма да бъдат разрешени поради ограниченията заради Covid. Вътре бяха поставени барикади, за да се блокира гледката към зоната за пристигащи. Медии няма да бъдат допуснати вътре в летището.

сн. БГНЕС

„Колко са страхливи, жалки и смешни“, написа Навални в Инстаграм, преди да напусне Берлин.

Навални колабира при полет над Сибир през август и беше откаран в Берлин в индуцирана кома. Западните експерти стигнаха до заключението, че той е бил отровен с проектиран от СССР нервен агент „Новичок“, а Навални твърди, че нападението е извършено по заповед на президента Владимир Путин. Кремъл отрича каквото и да било участие, а руските следователи заявиха, че няма основания за започване на разследване.

Берлин заяви в събота, че е отговорил на молбите за правна помощ от Москва и е предал стенограми от разпит, проведен от германската полиция с Навални.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди днес, че Русия е получила документите, изпратени от Германия, но те „по същество не съдържат нищо“ по въпросите, които Москва има.

Руската наказателна служба ФСИН каза, че Навални може да бъде изправен пред затвор при пристигането си в Москва за нарушаване на условията по присъда от 2014 г. по обвинения в измами. ФСИН заяви, че ще бъде „задължена“ да задържи Навални, след като се върне в Русия. В края на миналата година руски следователи обявиха, че той е присвоил дарения на стойност над 4 милиона долара. Навални и неговите съюзници заявиха, че властите се опитват да го сплашат да не се връща в Русия и насърчиха поддръжниците му да се съберат на летището.

В отговор във Фейсбук повече от 2 000 души заявиха, че планират да отидат, въпреки че температурите в Москва се движат около -20 градуса по Целзий.

Няколко активисти от втория по големина руски град Санкт Петербург, които са пътували до Москва, за да поздравят Навални, заявиха, че полицията ги е спряла на гарата и летището в града.

- реклама -