Навални

Навални остава 30 дни в ареста, реши съдът

Съдът в Москва реши Алексей Навални да остане в ареста за 30 дни. Навални остава в ареста до 15 февруари, гласи решението на Химкинския съд в Москва. Информацията разпространи в Туитър адвокатът му Вадим Кобзев.

Това означава, че Навални ще очаква в ареста решението на съда дали условните му присъди да бъдат заменени с ефективни. Заседанието по този въпрос ще се проведе на 29 януари в Симоновския съд в Москва.

Той беше задържан вчера при пристигането си със самолет в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравянето. Навални беше задържан заради многократно нарушаване на изпитателния срок на условните присъди.

Навални има две условни присъди по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли. Навални заяви, че не се признава за виновен и смята съдебното преследване за политически мотивирано.

Представители на ООН, на западни държави и ЕК включително, призоваха Русия да освободи опозиционния политик, а някои държави заплашиха с допълнителни санкции срещу руски чиновници, отговорни по случая.

- реклама -