Навални е изписан от болницата

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше изписан от клиниката „Шарите“ в Берлин, където се лекуваше след предполагаемо отравяне с „Новичок“, съобщи „Комерсант“. Това е съобщено официално на уебсайта на лечебното заведение.

„Състоянието на пациента се подобри достатъчно, за да бъде изписан”, се казва в изявление на болницата „Шарите”.

„Въз основа на напредъка на пациента и текущото състояние, лекуващите лекари вярват, че е възможно пълно възстановяване. Все още обаче е твърде рано да се преценят потенциалните дългосрочни ефекти от тежкото му отравяне”, пишат още от лечебното заведение.

View this post on Instagram

«Владимир Путин сообщил французскому коллеге: «Навальный мог сам проглотить этот яд». Хорошая версия. Считаю, что заслуживает самого пристального изучения. Сварил на кухне «Новичок». Тихо отхлебнул из фляжки в самолете. Впал в кому. До этого договорился с женой, друзьями и коллегами, что, если Минздрав будет настаивать, чтоб меня увезли лечить в Германию, они ни в коем случае не позволяли это сделать. Помереть в омской больнице и оказаться в омском морге, где установили бы причину смерти «пожил достаточно», – вот конечная цель моего хитрого плана. Но Путин меня переиграл. Его просто так не проведёшь. В итоге я, как дурак, пролежал в коме 18 дней, но своего не добился. Провокация не удалась!

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

„Решението да се оповести подробно състоянието на г-н Навални е взето след консултация с пациента и съпругата му”, казаха от болницата.

Берлин посочва, че тестовете, направени в Германия, Франция и Швеция са установили, че Навални е бил отровен с „Новичок”. Западът поиска обяснение от Русия. Москва заяви, че тепърва ще проучва доказателствата по случая и засега отказва да започне разследване. Кремъл отрече каквото и да било участие в отравянето.

- реклама -