Алексей Навални беше задържан минути след завръщането си в Русия

Алексей Навални се завърна в Русия от Германия и е задържан на летището, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия /ФСИН/.

Това се случи само минути след кацането на самолета от Германия.

На летището в Шереметьево служители на отдел за издирване на оперативния отдел на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия в Москва задържаха Алексей Навални, осъден условно, който е в списъка за издирване от 29 декември 2020 г. за множество нарушения на изпитателния срок“, информираха от ФСИН.

По-нататъшната мярка за неотклонение за Навални ще бъде определена от съда, като до решението на съда той ще бъде в ареста, отбелязва ведомството.

Навални
сн. БГНЕС

Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите бяха обявили предварително, че ще го задържат веднага след като пристигне.

Пред репортери в самолета на прибиране по-рано днес Навални заяви, че не се страхува от арест при пристигането си в Москва.

“Да ме арестуват? Това е невъзможно, аз съм невинен човек”, каза той. “Чувствам се гражданин на Русия, който има пълното право да се върне у дома.”

Отклонен самолет и арестувани приближени

сн. БГНЕС

Самолетът на руската авиокомпания „Победа“, който излетя днес следобед от Берлин, трябваше по разписание да кацне към 19.20 ч. (18.20 ч. българско време) на друго московско летище – „Внуково“.

То обаче затвори за пристигащи полети малко преди това и той бе пренасочен към „Шереметиево“.

Руските сили за сигурност задържаха на „Внуково“ десетки привърженици на Навални, които бяха дошли, за да го посрещнат.

сн. БГНЕС

Повече от 2 000 души заявиха във Фейсбук, че планират да го посрещнат, въпреки че температурите в Москва се движат около -20 градуса по Целзий.

Няколко активисти от втория по големина руски град Санкт Петербург, които пътуваха до Москва, за да поздравят Навални, заявиха, че са били спрени от полицията на гарата и летището в града.

сн. БГНЕС

Руската полиция задържа четиримата най-близки съюзници на Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия, съобщи АФП.

Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви в Туитър, че сред задържаните четирима е ключовият съюзник на опозиционера Любов Собол.

Кадри, заснети от местни журналисти, показват как полицията отвежда нея и останалите.

Опозиционното издание MBHh Media съобщи, че на летището са задържани поне 10 души, включително журналист. Жданов каза, че сред задържаните са сътрудниците на Навални Руслан Шавединов и Анастасия Кадетова, която управлява регионалния щаб на опозиционната фигура. Задържан, според Жданов, е и Иля Пахомов, който беше с Навални, когато припадна при полета от Сибир до Москва през август.

33-годишната Собол стана известна през лятото на 2019 г., когато на нея и на други опозиционни политици беше забранено да се кандидатират за избори за местни съвети в Москва. Тя обяви плановете си да участва в тазгодишните парламентарни избори.

- реклама -