Научно доказано: Вкусът на уискито се влияе от почвата и метеорологичните условия

Ценители на уискито са убедени, че почвата и метеорологичните условия оказват съществено влияние върху вкуса му. Но това оставаше все в сферата на хипотезите и догадките. До сега. Ново изследване потвърждава – вкусът на питието наистина зависи от тероара – комплекс от почвено-климатични фактори и ландшафтни характеристики, пише в. „Дейли мейл“.

За целите на проучването специалисти от университета на Орегон, САЩ, и дестилерията в Уотърфорд, Ирландия, са изследвали ечемичени култури от две различни места – графствата Килдеър и Уексфорд.

Ечемикът от Килдеър се отглежда върху почва, богата на калций, магнезий и молибден. Температурите в този регион често са високи, а валежите – оскъдни. Изследователите са установили, че уискито, за производството на което е използван ечемик от Килдеър, се характеризира с вкус на препечен бадем и маслен послевкус.

Ечемикът от Уексфорд расте върху почва, богата на желязо, мед и манган. Времето в региона е влажно поради близостта му с крайбрежието. Уискито, произведено от уексфордската зърнена култура, се отличава с цветен и плодов вкус.

- реклама -