пребрпяване, намаляваме, българи, население

Националното преброяване в нова фаза: От днес започва обход по домовете

Националното преброяване на населението навлиза в нова фаза. От днес преброители тръгват по домовете, независимо че срокът за електронното преброяване беше удължен до 30 септември.

Задачата им е да опишат жилищни сгради и да преброят домакинствата, които не са го направили онлайн, нито пък имат възможност да го направят чрез интернет.

Тези, които са се преброили електронно, ще трябва да им предоставят електронните кодове за преброяване.

Преброителят може да си остави телефона, за да му съобщят гражданите дали са извършили това действие.

Ако хората не са си в къщи, когато мине преброител, той ще остави флайер с телефона си на дръжката на вратата, за да може хората да се свържат с него.

Посещенията ще бъдат между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

„Паралелно с обхода хората ще могат да се преброяват и онлайн. Кодовете на вече преброените хора ще бъдат предадени на преброителите, за да имат те информация къде вече има преброени хора“, каза Любомир Блатски от НСИ.

За преброяването са ангажирани около 27 000 души, контрольорите са около 7000, каза още Блатски и добави, че преброителите са с баджове и маски с надпис „Преброяване 2021“ .

До момента малко над 1 300 000 души са преброили електронно.

930 са преброителите в област Благоевград. Емилия Илиева от Териториалното статистическо бюро – Югозапад заяви пред БНТ, че те са достатъчно. Преброителите са преминали обучение.

- реклама -