Националният щаб за защита при наводнения: Застрашен е газопроводът България-Гърция

Най-сериозна е ситуацията около София след поройните дъждове. Това стана ясно след заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

Главен комисар Николай Николов обясни, че най-сериозно е положението в село Мировяне. Река Блато е вдигнала много нивото. Обмисля се частична евакуация на засегнати къщи.

Ситуацията в Перник е стабилна, съобщи вътрешният министър.

В община Струмяни има застрашаване на газопровода България – Гърция. Последната оценка е, че работите, които са предприети, са задоволителни и газопроводът е защитен. В Радомир е застрашена станция за питейна вода. Ще се наложи ремонт на помпите и 2-3 дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция, съобщи още комисар Николов.

Той заяви още, че за сега няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Всички язовири са под контрол, 3 или 4 язовири преливат през преливниците. Язовирът над Костинброд започна възстановяване на преливника.

Вътрешният министър Терзийски каза още, че ако се налага, хора ще бъдат изведени от застрашени райони или жилища. Изпращаме екипи и пожарникари в Перник и Радомир, защото имам информация за залети пътища, каза още министърът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи и за проблеми в части от столичните райони „Надежда” и „Връбница”.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ от Видин, Враца, Монтана и София-област са без електричество.

Проф. Христомир Брънзов от НИМХ прогнозира, че в следващите дни се очаква застудяване и предстоящите събота и неделя вероятно ще са ледени дни.

 

 

- реклама -