износ

Националният ваксинационен щаб предлага да започне ваксинацията за лица над 65 г.

„Едва 30% от заявилите желание да се ваксинират реално идват в пунктовете на „Пирогов“ за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това създава проблеми и бави ваксинационния план“, съобщи шефът на лечебното заведение проф. Балтов.

От Националния ваксинационен щаб предлагат на здравния министър да започне ваксинацията за лица над 65 г. Това е четвърта фаза от ваксинационния план.

„Не е нормално да има хора, които чакат да бъдат ваксинирани, а в същото време да чакаме хора, които са записани, а не идват.“, заяви здравният министър. Той уточни, че лечебните заведения нямат право да изискват отрицателен PCR тест преди поставянето на ваксина срещу COVID.

„Само ваксината може да ни върне свободата и спокойствие, което ни отне COVID.“, каза още Костадин Ангелов.

„Над 500 000 дози се очаква през март и това ще позволи да се включи и 4-та фаза от Ваксинационния план. В ЕК са подали документи от Джонсън и Джонсън и в края на март се очаква да им се даде разрешение, което означава, че ще има 4-та ваксина, която е еднодозова. Предоставят се обучителни материали на медицински специалисти“, заяви маг.фармацевт Богдан Кирилов.

- реклама -