Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата, става независим орган

Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата, става независим орган. Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата.

Националната следствена служба (НСлС)

беше извадена от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Така занапред НСлС ще се ръководи от директор.

Досега ръководител на службата беше главният прокурор – пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Директорът на НСлС ще назначава

следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор на НСлС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и

министърът на правосъдието, прие парламентът.

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“.

Предложенията за отделяне на следствието

от прокуратурата са направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект. Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани

в пленарната зала и бяха приети след редакции.

Бойко Рашков  от „Продължаваме промяната-Демократична България“ припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г.

„С това направихме следствено-прокурорска

съветска система, която за около 14 години, като резултат, не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта“, подчерта той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено