България - Грузия националите
Снимка: fiba.basketball

Националите по баскетбол в олимпийските квалификации

Националите по баскетол ще играят в предварителните квалификации за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Новината беше обявена от ФИБА.

От централата не допуснаха Русия до участие в пресявките заради войната в Украйна. В резултат на това мястото на тима се заема от следващия отбор в ранглистата на ФИБА, който не се е класирал за квалификациите, като това е България.

Общо 40 отбора ще участват в предварителните олимпийски квалификации. 28 от тях са участниците във втория кръг на световните квалификации, които не се класираха за шампионата на планетата. Останалите 12 държави са най-високо класираните в ранглистата, които не са участвали във втория етап на световните квалификации. Точно тук България заменя Русия.

Жребият за квалификациите ще се тегли на 1 май. По-рано ще бъдат определени и домакините на различните турнири. Предварителните олимпийски квалификации ще се проведат в периода 12-20 август. Петте победители от турнирите ще продължат към същинската фаза.

С това лятото на националите става още по-натоварено. Нашите играят и в третия етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Тези мачове ще са между 19 юли и 5 август.

- реклама -