Луковмарш
Снимка: БГНЕС

Националисти се включиха в Луковмарш в София (СНИМКИ)

Националисти се събраха на пл. “Св. Неделя” в София, за да се включат в шествието Луковмарш. Те премонаха покрай дома на ген. Христо Луков, където поставиха венци и цветя пред паметната плоча.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В района имаше засилено полицейско присъствие, а униформени проверяваха документите на хората, събирали се на площада.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
По-рано в София се състоя и протест срещу Луковмарш. Протестното шествие премина под надслов „Без нацисти по улиците ни!“.

САЩ са загрижени от провеждането на Луковмарш

„Посолството на САЩ в България е натъжено и загрижено от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш“.

Това се казва в декларация на американската дипломатическа мисия у нас.

„Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение“, подчертават от посолството на САЩ. „Ние отново изразяваме благодарност за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната. Посолството напълно подкрепя демократичния принцип на свободата на словото, но едновременно с това се присъединява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността“, се казва още в декларацията.

- реклама -