Барселона Испания Гранада шофьор издирване бус Ла Рамбла

Националисти атакакуваха джамия в Гранада, продължава търсенето на шофьора на буса от „Ла Рамбла“

Крайни националисти атакуваха джамията в Гранада в Испания.

Те издигнаха антиислямски лозунги и обвинения, че мюсюлмани финансират тероризма.

Междувременно испанската полиция продължава да издирва шофьора на буса убиец от терористичната атака в Барселона Юнес Абуякуб.

Смята се, че именно той е шофирал микробуса, който се вряза в минувачи на „Ла Рамбла“. Полицията изследва тялото на мъж, намерен мъртъв в колата му. Три часа след нападението в четвъртък мъж избягал от полицейска проверка, като ранил полицайка. Тогава полицаите открили огън и шофьорът побягнал.

Каталунската полиция смята, че в микробуса, с който е извършено нападението срещу пешеходци в Барселона, е имало само един човек. Това заяви представител на силите за сигурност в региона Хосеп Луис Траперо.

„Смятаме, че става въпрос за един човек“, каза той и допълни, че испанската терористична клетка, извършила атаката, е неутрализирана.

По думите му полицията не е сигурна дали заподозреният шофьор все още се намира на територията на Испания. „Ако знаехме, че е в Испания и къде точно се намира, щяхме да тръгнем след него. Не знаем къде се намира“, посочи той, имайки предвид 22-годишния заподозрян Юнес Абуяакуб.

Първоначално полицаите решили, че са застреляли собственика на автомобила, но той бил убит с хладно оръжие, а не от куршум и сега полицията се опитва да узнае кой е карал колата и дали е свързан с атентатите.

В двете терористични атаки на 17 август загинаха 14 и бяха ранени 132 души.

- реклама -