национален траур

Национален траур в Македония

Днес в съседна Република Македония е ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията, при които загинаха 21 души.

Късно тази нощ правителството обяви извънредно положение в областите Скопие и Тетово, които най-много пострадаха от лошото време в нощта на събота срещу неделя.

Кабинетът отпусна и финансова помощ за семействата на загиналите в размер на 300 000 денари, около 10 000 лева.

Над 1000 души са евакуирани, а около сто души са ранените при наводненията. Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на македонската столица.

Потоп в Скопие2-годишно дете е най-малката жертва на наводнението в Скопие

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в Македония.

Двегодишният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал „Ченто“, където има и най-много жертви.

От вътрешното министерство тази нощ публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България.

България изпрати помощ на Македония

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 12 пожарникари заминаха за Скопие. Те се ръководят и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Те вече пристигнаха в македонската столица и се включиха в издиравено на изченали хора, търсят и едно дете..

Не е ясна съдбата на поне 10 човека след бедствието в Македония . Това каза от Скопие главен комисар Николай Николов.

По думите му, ситуацията в Македония е доста тежка. „За съжаление валежите продължават, притесненията на хората са налице”, коментира гл. комисар Николов.

„Нашите момчета всеки момент ще се включат реално в действията. Очаквам да им поставят задачи от Кризисния щаб, като задачите най-вече ще бъдат свързани преди всичко с издирване и спасяване”, заяви директорът на българската пожарна.

Българският президент изпрати съболезнователна телеграма на македонския си колега.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази съболезнованията си към президента на страната Георге Иванов.

 В съболезнователното слово се казва:
„С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло Скопие и околността, причинило тежки материални щети и взело безценни човешки жертви. Ние не можем да останем безпричастни към сполетялата ви скръб, молим всемилостивия Бог, в чиято власт са природните сили, да прояви Своята велика милост към Своите създания, да прости прегрешенията на отишлите си внезапно от този свят и ги всели в селенията на праведните!

- реклама -