Израел

Национален траур в Израел в памет жертвите, които загинаха на планината Мерон

Нетаняху заяви, че срутването на трибуна на стадион в района на планината Мерон при което загинаха най-малко 44 души, е едно от „най-тежките“ бедствия в историята на Израел.

„Катастрофата на планината Мерон е една от най-тежките, които сполетяват държавата Израел“, написа Нетаняху в Туитър, обявявайки неделята за национален ден на траур.

сн. БГНЕС

Инцидентът се случи по време на еврейско поклонение на фестивала Lag B’Omer в района на връх Мерон, близо до град Сафед в северната част на Израел. На събитието са присъствали над 100 000 души.

Lag BaOmer се празнува на 18-то число на месец Iyar според еврейския лунен календар, който тази година е в периода от залез слънце на 29 април до края на 30 април. Той е в памет на края на епидемията, от която умират няколко хиляди ученици на еврейския богослов Акива, живял в началото на I и II век след н. е. По традиция по този празник се палят огньове.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева и Бойко Борисов изпратиха съболезнования по повод трагедията.

- реклама -