Марин Льо Пен Национален фронт избори европарламент

„Национален фронт“ на Марин льо Пен печели европейския вот във Франция

Френската евроскептична крайнодясна партия „Национален фронт“ на Марин льо Пен по всяка вероятност ще завърши първа на Европейските избори, съобщава АФП, позовавайки се на два независими един от друг екзит пола.

Победата на политическата формация ще е огромно разочарование за проевропейския президент Еманюел Макрон, коментира агенцията.

„Национален фронт“ ще получи между 24,0 и 24,2 процента подкрепа. Центристкият алианс на Макрон остава втори с 22.5-23.0 процента.Зелената партия, оглавявана от бившия ръководител на френския клон на „Гринпийс“ ще получи 12-12.7 на сто подкрепа спрямо 8,9 на сто, отчетени на вота преди пет години.

Приближен на президента Макрон определи резултатите на партията като „прилични“. Общата избирателна активност на Европейските избори е била 52 процента.

Марин льо Пен призова за сформирането на „мощна група“ в Европейския парламент.

„Победата на нашите съюзници в Европа и възникването на нови сили по целия континент… откриват нов път за сформирането на мощна група в Европейския парламент“, посочи ръководителят на кампанията на „Национален сбор“ Джордан Бардела пред репортери.

- реклама -