Русе натровени младежи

Натровените младежи в Русе се подобряват

Шестимата младежи, които вчера бяха приети в Инфекциозното отделение на русенската болница със симптоми на хранително натравяне, вече се подобряват.

Става дума за две момичета и четири момчета на възраст над 20 години, които имат различни мозъчни увреждания – шизофрения, епилепсия, аутизъм, автоагресия, и които вземат специални медикаменти за състоянието си. Д-р Йосиф Новаков от ръководството на УМБАЛ-Русе съобщи тази сутрин, че те са били докарани в тежко състояние – с обезводняване, висока температура, диария и повръщане. Започнато е незабавно лечение и младежите са стабилизирани.

„Към момента общото състояние на пациентите е добро, обезводняването се преодолява, признаците на повръщане и диария са преодолени тотално. Съвсем наскоро излезе и първият резултат, който говори, че няма вирусна инфекция като причинител“, обясни д-р Новаков.

Русе натровени младежиОт РЗИ и Агенцията по храните са взели проби от храната и персонала. Чакат се резултатите, като от болницата подчертаха, че все още не е изключена напълно вероятността да става дума и за бактериална инфекция. Според д-р Новаков сезонът и горещините са подходящ за групови инфекции, които се случват често.

Русе натровени младежиЕлена Петкова от сдружение „Еквилибриум“, което ръководи двата Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания „Любов“ и „Надежда“, обясни, че в двете къщички живеят общо 22 младежи и момичета с увреждания. Всички са прегледани и, с изключение на настанените в болницата, са добре.

Центровете нямат доставчик на храна, а сами си пазаруват храната от лицензирани търговски вериги. И в двете къщички се консумира една и съща храна, като седмичните менюта са изготвени от диетолог от Агенцията по храните. „Въпросната храна е напазарувана в петък за събота и неделя. Вчера сутринта са закусвали филия с извара, като в единия център са пили чай, а в другия – прясно мляко.

„Ние оказваме пълно съдействие на Агенцията по храните и РЗИ, защото за нас също е абсолютно важно да знаем каква е причината и тя да бъде отстранена“, заяви Петкова.

- реклама -