НАТО среща Варшава Полша прибалтийски страни

НАТО разполага четири батальона в Полша и прибалтийските републики

НАТО ще разположи четири батальона в Полша и прибалтийските републики. Това стана ясно след първия ден от срещата на върха на Алианса във Варшава. Съединените американски щати ще изпратят един батаьолн в Полша като част от усилията на НАТО да успокои страната, чиито страхове от руска агресия нарастват, подчерта президентът Барак Обама. Великобритания, Канада и Германия са другите страни, които ще изпратят военнослужещи в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Същевременно НАТО ще се фокусира и върху черноморските държави България и Румъния, в близост до които Русия изгражда военното си присъствие. Алиансът обеща да внесе успокоение и в Румъния. „Ние виждаме в Черно море усещане за сплашване „, заяви висш служител на отбраната на САЩ.

НАТО среща Варшава батальони Източна Европа прибалтийски страни

Европейският съюз и НАТО ще си сътрудничат срещу заплахите, идващи от южна и източна посока.

Днес Евроатлантическото общество се сблъсква с безпрецедентни предизвикателства, които идват от юг и изток. Сигурността на нашите граждани изисква ние да използваме всички възможни средства, за да се противопоставим на заплахите и по този начин да дадем повече сигурност на гражданите ни„, пише в приета декларация.

„При наличието на множество заплахи, пред които се изправяме, ние трябва да увеличим нашите усилия, да издигнем на ново равнище нашето сътрудничество и да мобилизираме възможно най-широк набор от инструменти.“, се подчертава още в документа.

За изпълнението на Съвместната декларация за сътрудничество ЕС-НАТО ще отговарят генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг и външният министър на Евросъюза Федерика Могерини.

В същото време френският президент Франсоа Оланд заяви, че Русия не трябва да бъде считана за заплаха, а по-скоро за партньор.

Българската позиция

Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона.“

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след пристигането във Варшава. Според съобщението на неговата пресслужба той е казал, че по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции. Страната ни ще участва в ученията на НАТО в района, но не и в съвместни действия в Черно море.

Русия ще бъде надлежно информирана за решенията на Алианса следващата седмица.

- реклама -